Паметта на пространствотоФън Шуй е по-скоро минимализъм и затова няма как да сгрешите, когато чистите, изхвърляте и отваряте празни пространства. Фън Шуй е медитация, притихване на брътвежа на вещите около вас. Обграждайте се само с най-необходимото и най-ценното за вас. Трупането на вещи е свързано с трупането на сигурност, но това е безкраен процес, като колелото на хамстера. Ако не колекционирате нещо конкретно, трупането е излишество. Излишествата разболяват и вредят на всички тела.
Хората живеят според представите, които са си изградили и най-вече според представите за това откъде идват парите. Трудно се говори с някого за неговата сексуалност или сексуални предпочитания и навици, а още по-трудно се говори за пари. Тези, които променят някои неща в себе си, го правят защото така са поискали, но изключително малък процент променят убежденията си за парите. По-лесно се сменя вяра, отколкото отношение към длъжник, към даване пари на заем, отношение към работата или работния процес, явявящ се основен източник на доходи. Няма да се спирам сега на причините породили следствието липса на пари в България. Ако ви липсват пари, значи сте недоволни, но то не е от липсата на пари. Недоволни сте вероятно от липсата на реализация, от липсата на изява, от липсата на стойностна връзка или от липсата на подкрепа. Когато разберете от какво сте недоволни, тогава може да лекувате сектора свързан с конкретния проблем.  Това се отнася за символния Фън Шуй, който много хора свързват с класическия. Това е невярно, но ако сте решили да си помогнете по този начин, е по-добре от нищо.  Да кажем, че като повечето хора сте недоволни от липсата на средства и сте стигнали по-надалече и сте разбрали, че истинската причина са възрастните родители, които вече са в тежест или несполуките на подрастващите, дължащи се на младежката им безотговорност, жена ви, която мрънка за всичко или отчаяният съпруг, който „пуска корени на дивана”. Възможно е голяма част от енергията ви да отива за юридически дела или имуществени спорове, за бленуване по пътувания и неосъществени намерения от типа: един ден като имам време, ще рисувам или пея  и т.н. Във всеки един отделен случай, се заемате със сектора символизиращ проблема, а не с желанието да добиете още пари. Вие имате проблеми с хората, с отношенията си, с проявленията си и с реализацията си, а не с парите.
Ако едно нещо се подобри, се подобряват всички области от живота. Това е закон. Може да е минимална промяна и отново да не сте удовлетворени, но тя е налице и отваря пътища и възможности за по-големи промени.
Пространствата имат памет, както и вещите. Паметта им е емоционална и „запечатва” състояния. Никой не знае със сигурност и точно какво се случило в дадено помещение преди него или в негово отсъствие, освен ако денонощно не е на уеб камера. Друго, което със сигурност не знаете, е какви мисли „излъчват” близките ви, гостите ви и др. посетители. Не е нужно някой да ви пустоса или „прокълне”. Достатъчно е стотици пъти да разкажете за недоимъка си или да изобличите нечии лоши постъпки, думи. Достатъчно е да се самосъжалите или да предизвикате съжаление у близките си. Още по-лошо е с гнева, яда и желанието за отмъщение. Тогава каквито и Фън Шуй корекции да правите, няма как да постигнете резултат, защото пространството ви НЕ Е ПОЧИСТЕНО. Именно за тези неволни прегрешения говори Православието – изтърваните или помислени думи, които вредят само затова, че са „излетели” в ефира, без да са били придружени с действие. Всички сме грешни именно заради това. Ако има и действие или зла умисъл, тогава съзнателното става нарочна или предумишлена вреда. Желанието за съвършенство също е грях, защото липсва смирение. Смирението е приемане на ситуациите, на съдбата, на вярата в по-висша сила. Приемането , че не всичко е в наша власт, пускането на контрола, спирането на вътрешния диалог или на шума в главата всъщност е най-трудната борба на личността и его-то, което не желае да приеме, че колкото повече се стреми, толкова повече губи и колкото пуска, толкова повече идва при него. Точно за това се отнася онази крилата вече източна мъдрост:  да приема това, което не мога да променя, да имам сили да променя това, което мога и да добия мъдростта за да правя разликата между двете.
Вещите и пространството обслужват желанията на его-то много повече, отколкото са създадени по необходимостта за защита и в услуга на тялото и нуждите му.
Ако искате да подобрите живота си без да грешите и без да влагате (защото Фън Шуй е дългосрочно вложение), чистете. Чистете при всяка удобна възможност. След като изхвърлите, измиете и т.н. запалете свещ за почистване на пространството. Ако има огледала в помещението, най-добре пред тях. Ситуацията ще е идеална, ако това се случва на Намаляваща Луна, т.е. във фазата от Пълнолуние към Новолуние – 3 –та и 4-та Четвърт. Свещите във Фън Шуй винаги се оставят да изгорят до края, като за целта трябва да предвидите и време и безопасно място за изгарянето им. Най-лесно е с чаените свещи. Само когато чистите може да запалвате и от ароматните пръчици. В нашата българска традиция за опушване (кадене)се ползва тамян, а също и някои треви в различните краища на страната. За ваше добро ще е, докато извършвате физическата дейност по почистването да „ревизирате” взаимоотношенията си с околните и проблемите си. Това е идеалният момент, когато едновременно ще се раделите с гнева, отчаянието и недоволствата.  Много важно е да измиете вратата на апартамента/офиса от външната страна и ПРАГА. Ако е подвижен, се измива и под него. Често под него се слага червен конец или тънка червена линия от лепенка или нещо друго. Той е символичният разделител между вашия и външния свят.
Накрая поръсете със структурирана или светена вода навсякъде, където сте почистили.  Това последно действие трябва да се извърши при „празен” мозък. Никакви мисли – гаранция, че няма да сгрешите пожелавайки нещо, което не е за вас в този момент.
Тези големи и енергийни почиствания се правят около Игнажден, Благовещение, Великден, Еньовден. Тази година преди Великден Пълнолунието ще е на 6 април в 22.19 ч., което означава, че на 7-ми сутринта може вече да се чисти на всички нива.
При влизане в нов дом или нова квартира/офис, освещаването е задължително според вярата ви. Ако по една или друга причина, нямате възможност, огънят от свещта, каденето и водата ще свършат работа донякъде. Тези действия са само за почистване. За привличане са други и са на Нарастваща Луна. В нов дом се влиза САМО на нарастваща Луна. Най-добре на Новолуние. Тогава е редно да се откриват офиси, магазини и всякакви нови начинания, за да се сведат до минимум шансовете за фалиране или трудности при осъществяването на замисленото.  

Да ви е по вода!
Добър Фън Шуй!

1 коментар: