За чистенето и цветята

Наличието на грижи и уважение към дома ни отразява способността ни да проявим грижа и уважение към самите себе си. Въпросът е кое място наричаме и приемаме за наш дом? Дали това е помещението, в което спим, родния град/село, страната, в която сме избрали да живеем или планетата Земя.
На мен Фън Шуй ми помогна да припомня връзката си с Гея, както и факта, че съм част от един голям дишащ организъм. Винаги, когато е приложен някакъв принцип на хармония, на което и да е ниво /физическо, умствено, емоционално/ има резултат, който води до подобряване на ситуацията.
Фън Шуй е осъзнаване на собствения живот и мястото, което заема човек в конкретния момент.
Фън Шуй помага за определяне на житейските и/или духовните цели и стремежи.
Фън Шуй е начин, по който мечтите могат да бъдат постигнати практично чрез прилагане на непрактичното /оксиморон, който действа по нeведоми пътища/.
Често специалистите по Фън Шуй говорят за чистене. Защо му се отдава такова голямо значение? По презумпция ние хората мърсим повече с мислите и по-малко с действията си. Постите са намерили своето място в религиите за да се почисти тялото от токсична храна, умът – от лоши мисли, душата – от скверни преживявания. Пролетното и Есенното почистване като физически акт не е само измиване на прозорците и пода. Те имат символично значение: едното ни подготвя за активния сезон /или за ян – активността на усилния труд/, а другото – за трудната зима /или за ин – издържливостта на студа и оцеляването/. Така е било преди. Това, което е важно за времето, в което живеем и проблемите, които имат повечето хора в България засяга следните три аспекта на чистенето: важността му, личното физическо участие и чистене на съседни или общи територии. За никого вече не е тайна, че около физическото тяло на човек има енергийно тяло или аура. Защо хората се чувстват добре в собствените си пространства – тези, които наричат свой дом или офис. Защото това е мястото, където се чувстват сигурни и защитени. Защо толкова много хора трудно допускат някого в домовете си и особено в спалните си – защото това е тяхната светая светих – късче от света дишащо пространство, което вибрира заедно с тях. Чистенето за вашия дом е като сутрешния душ за тялото.
При всяко голямо почистване да се отделя време на сектори и помещения, които не се пипат с години. Обикновено точно когато те бъдат изчистени, подредени, преобразувани, се отприщва потока на добра енергия и се разрешават проблеми, в които са били вложени много средства и енергия, а резултатът не е идвал. Има правило, според което ако нещо не ти е послужило 2 години, освободи се от него. Всичко счупено или развалено, което ще се ползва или е скъп спомен – да се поправи. Поне един път годишно да се извършва основен преглед на гардероби, килери, бюфети, шкафове, ракли и други места, които обичайно тъпчем с вещи. След прочистването и подреждането се отваря място за нови дрехи, уреди, сервизи и т.н. Подаръците, които са особено несъвместими с вашата природа и по един или друг начин не харесвате, но пазите заради някого – задължително се освободете от тях /подарете, изхвърлете, продайте/, защото те ви натоварват и с чувство на вина и ви изпълват с недоволство. Във всеки нов ден от живота си имате право да вземете със себе си този товар, който ще ви е нужен или ще ви доставя радост. При всяко следващо почистване, ще се чувствате по-леки, по-решителни и целенасочени. Мазетата представят вашата материална база – тази, върху която стъпвате. Колкото по-подредено и спретнато е едно мазе или се използва по някакъв начин като жилищна или търговска площ, толкова повече възможности се отварят за печелене на пари. Таваните отразяват вашите мечти и бъдещи планове. В какво състояние е вашето “бъдеще”? Задните дворове са вашите таланти и способности, а парадните части – отношенията ви с другите, както и доброто ви име. Така в един момент на друго ниво започват да се чистят блокажите в проблемни сфери от живота. Ще се изненадате колко често камарите с непотребни вещи и документи съсипват живота ви. Има една символна школа във Фън Шуй за безпорядъка в помещенията, според която могат да се определят и съответно да се въздейства на болестите в човешкия организъм заедно с предписаното лечение; както и да се намерят по-достъпни и лесни решения на проблемни житейски ситуации. Разбира се, навсякъде е нужен баланс и когато един човек е концентриран само върху чистотата и порядъка /да провери хороскопа си за силна Дева/, това мислене и действие измества най-вече фокуса му от взаимоотношенията с околните, защото такъв човек не живее, а само се опитва да се справи с хаоса в живота си. Оттам това стерилно съществуване не му носи радост и удоволствие, а само грижи за да се поддържа илюзията, че нещата са под контрол. Помещението, което обитавате, трябва да ви зарежда, да ви радва, да ви подкрепя, а не да ви изсмуква с вещи и работа, които не желаете да свършите – отлагате – чувствате се зле и порочният кръг се повтаря.
Другият аспект от чистенето, на който искам да ви обърна внимение е личното участие в този процес. Прекрасно е да имате домашна помощница, която да върши ежедневната или ежеседмична работа по почистването на дома и офиса, но когато се включвате от време – на време лично, ще усетите разликата, защото чистенето е процес, който обхваща трите ви нива на съществуване: физически – изхвърляте, измивате, изпирате; умствен – докато трае физическия процес, имате време да подредите мислите и приоритетите си, които естествено изникват в съзнанието ви асоциирайки вещите, до които се докосвате с различни моменти от вашето минало и забравени мечти. По този начин успявате да сложите някакъв ред в живота си: освобождавате се от ненужното; грижите се за добрите си спомени и преживявания, които ви подхранват; подреждате познанствата си и си давате сметка кой е останал в живота ви и кой естествено го е напуснал. Емоционалното ниво е свързано с чувствата, които изпитвате по време на това почистване – може да се разплачете или да се разсмеете; да разберете как енергийното ниво на някаква вещ е спаднало заради човека, който вече няма никакво значение за вас и т.н. Чистенето е една рекапитулация и по-важното – отваряне на нови пространства и нови възможности. Когато разчистите, давате шанс на нов човек, нова работа, нова любов, свежи пари. Забързаността на ежедневието рядко позволява да се насладите на чистата си кожа и ефирната си коса след баня, а камо ли да изпитате удоволствието от една проветрена, почистена и подредена стая.
Ето един пример за функцията на прозорците и символиката им във Фън Шуй. На психологическо ниво чистите прозорци позволяват да се вижда по-добре и по-надалече. Много често при хора с очни проблеми, освен предписаното лечение, се обръща специално внимание на прозорците – замърсени ли са, имат ли дефекти, пукнатини, пречки пред и зад тях, от много прозорчета ли са съставени или са на цяло; дограмите плавно ли се отварят и затварят, безпрепятствен ли е достъпът до прозорците и т.н.
Да приемем, че вашият дом е идеален за вас, вашето семейство и финансовите ви възможности. Чувствате се удобно и това е вашият остров на спокойствието, обаче съседите ви не желаят да се почиства, поддържа...кучета, котки, тупане, изхвърляне, коли, паркиране, течове – всеки, който живее или е живял с близки съседи знае за какво става дума. Единственото, което можете да направите е да са погрижите за непосредственото си обкръжение и вход/изход към двора или улицата. Почистете или платете за това, но го направете. С всяко следващо почистване, ще намалеят конфликтите и трудните ситуации; ще намерите и привърженици и помагачи. И в един прекрасен ден, без да знаете защо, ще получите неочакван подарък – повишение в службата или възможност за лелеяния собствен бизнес, нова любов или пък съществото, което се опитвате да заченете толкова отдавна, че вече сте се отчаяли, е вече на път...
Ако нищо от това не се случи, поне ще излизате с добро настроение навън, защото максимално сте се потрудили да разчистите пътя си от апартамента или къщата по стълбите до улицата или двора. Е, все пак настроението ви ще се влоши, защото ще има да преодолявате дупки, задръствания, клони, ремонти и др. неуредени и неремонтирани неща, но знае ли човек, някой ден кметът на вашия град може да наеме фъншуисти, които да му изяснят важността на почистването и ремонтирането за гладкостта на протичащия живот, в който всички участваме.
Разбира се, чистенето не е единственото условие, за да получите това, което искате. Нужни са много усилия на различните нива, но чистенето е важно, защото успява да разчисти препятствията по пътя ви и да ви стане по-лесно, а поредицата от синхронизирани действия ще ви придвижи максимално към целта.
Важността на озеленяването в дома, около него, градската среда и собствените парцели, дворове, къщи - всички живи растения представят енергията на Дървото и символизират порастването, растежа, напредъка, стремежа, здравето. Някои специалисти се придържат към значенията на отделните растения, други – не, но дори и да “сгрешите”, по-добре да сте обградени с жизнената енергия на растенията. Ето сега съществува една прекрасна кампания “Засади дърво”. Добре е да знаете, че група от дървета извън дома може да балансира липсващи части от него вътре. Също така няколко дървета или малка горичка около дома може да “подкрепи” някои от пазителите-Костенурката, Тигъра или Дракона. Ако живеете в гориста местност и постройката, която обитавате е висока и тясна или с островърх покрив или изцяло направена от дърво, то тогава може да се надявате на по-голямо благополучие и здраве. Първо помислете какво дърво бихте искали да засадите – кое ви е любимо, защото дърветата растат с десетилетия и това, което сте избрали може да ви съпътства през целия ви живот. Преценете ако е сезонно или декоративно какъв боклук ще прави, има ли канали наблизо, които да се запушват или почвата директно ще се наторява от листата, цветовете и плодовете му. Липата има прекрасен аромат и през май и юни, когато цъфти направо може да ”пиете” чай от улицата, особено ако вали, а то винаги вали. Но тя създава доста боклук, който трябва да се почиства редовно. Всички плодни дръвчета символизират благополучие и плодородие, а върбите се грижат за покоя на напусналите ни близки.
Проблемите, които създават дърветата във Фън Шуй са свързани по-скоро със стволовете им или сухите клони. Внимавайте вашето дърво да не се намира срещу външната ви врата или срещу прозорец от по-ниските етажи, т.е. когато излизате първото нещо, което да виждате е ствола на дървото; същото да виждате от прозореца си или да виждате сухите клони, които сочат директно към вашето помещение. Тогава това се счита за отровна стрела, на която може да се въздейства, но не и да се премахне изцяло негативното влияние.
За древните друиди, както и за българите Дъбът е бил свещено дърво – дух пазител на общността или на клана. Затова и вие можете да натоварите вашето дърво и с други функции: да пази вас и семейството ви от болести, да пази къщата от инциденти, обири, пожари. Как се случва това – като му отделите време и внимание да го украсите за празници, закопаете при корените му стотинки или други ценни дреболии или късметчетата, които ви се падат и просто го помолите наум за това, което искате от него и му благодарете. То е ваш съюзник. И ако там се завъдят птици, знайте че сте в хармония с природата и със себе си; че желанието ви ще бъде изпълнено и майката Земя ви приветства с чуруликането на сойките и синигерите, лястовиците и врабчетата, които са избрали за свой дом именно вашето дърво.
Колкото повече сакъзчета “текат” от балконите, толкова повече пари се вливат в домакинствата. Ако не сте се приготвили от миналата година, купете разсад и ако не можете да се справите, дайте го на възрастните жени – те с радост ще направят цветния килим, който ще радва очите ви и пълни душите ви, а там, където има красота, вече се е появила хармония, която с магическа пръчка за вас, а според нея – с железни закони ще промени чрез вашето лично пространство, вас самите, взаимоотношенията ви, заетостта ви и ще ви накара по-често да се усмихвате и по-рядко да критикувате. Това е един от многобройните аспекти на Фън Шуй, който вие практикувате всеки ден без да знаете за това. Както всеки ден се отделя време за облеклото, прическата и аксесоарите, така все повече хора обръщат внимание не само на функционалността на своя дом, но и на неговия стил и неговото излъчване. Те започват да разбират, че не те са избрали дома си, а дома им ги е избрал, защото знае, че те са най-подходящите за него.:) Продължавайте да творите своята реалност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар