Общи правила за добър Фън Шуй

Тези правила са според Школата на формата и ако се спазват, ще бъде постигнат "санитарен минимум" на хармонизиране на пространството. Колкото повече „камъчета” са отстранени по пътя, толкова по-благополучен е животът на обитателите.
Не претендирам за изчерпателност. Ще допълвам и актуализирам списъка.

1. Врата на жилището срещу стълби – ако не може да се избегне, да се „пресече” изтичането на Ци с тънка червена линия – конец, лепенка, боя.
2. Капакът на тоалетната чиния – винаги затворен.
3. Готвене в дома поне един път седмично за поддържане на хармонични отношения.
4. Чистене и подреждане със собствени усилия поне 2 пъти годишно.
5. Чистене и поддържане на общи части до улицата, двор и др. – т.е. най-близкия път до дома или офиса, по-който се влиза и излиза.
6. При избора на жилище да се следи за непосредствено обкръжение – гробища, кланници, болници изсмукват Ци; детски градини, училища, паркове културни и спортни центрове създават добра Ци.
7. Цветята винаги пораждат добра Ци, ако са гледани и добре поддържани.
8. ВСЯКА запусност, развалена вещ и безпорядък изсмукват Ци. Грижата за дома и вещите сама по себе си е вече добър Фън Шуй.
9. Фън Шуй корекции се правят и с евтини предмети – все отнякъде трябва да се започне, но колкото по-скъпа и красива е една промяна, толкова по-добра Ци генерира.
10. Вашата „връзка” с вашите вещи е най-важна. Те трябва да значат нещо за вас, да ви вълнуват по начин, по който или да се усещате благополучни или радостни от живота.
11. Гърбът винаги да е защитен – сядане с гръб към стена /за работно място предимно/
В офис служителите да се разполагат максимално с лице един към друг, а не с гръб.
Децата – мястото за учене, бюрото да не е с лице към стената, а да са разположени с гръб към стената и максимално близо до прозорец.
12. Вратата на спалнята, ако е обособено помещение, винаги затворена. Ако няма възможност, леглата винаги оправени. Ако се работи и спи в едно и също помещение, да се разграничават двете дейности за добро възстановяване и ефективност на работата, т.е. работа, папки, документи, компютър се скриват от погледа, когато се почива; когато се работи, мястото за спане да не подканва за сън.
13. Леглото – да се избягва разположение срещу врата и под прозорец; да има „въздух” под него и да не е прилепено до стена.
14. Желателно е печката и хладилника в кухнята да не са в съседство.
15. Огледалата са „аспиринът” във Фън Шуй, но като с всяко лекарство е важно да се уцели дозата.
16. Ба-Гуа огледалата се поставят на определени места с определена цел; много рядко вътре в самото жилище и не просто за „добър късмет”.
17. По възможност да няма огледала в спалнята, особено ако от легнало положение може да се види отражението ви.
18. Огледалата в банята не могат да навредят, стига плочките да не са огледални
19. Музиката, изкуството, храната, хората с които общувате, вещите, които ползвате не са въпрос на вкус, а имат честотно излъчване, което или е в хармония с вашето или не е.
20. Преди да поставите вятърен чан, където и да е, но особено вътре в помещение, консултирайте със специалист! Важен е материалът, от който е изработен, колко пръчици има, както и какво означават останалите символи, които често изобилстват по тях. Далеч по-"безопасни" са нашите чанове и хлопатари, но пак трябва да се внимава.
21. Много често хората интуитивно поставят определени предмети или имат предпочитания към "верните" за тях цветове, но корекцията започва да работи в момента, в който е "програмирана" за това, т.е. има смислово натоварване. В бълг. традиция се говори за наричане.
22. В нов дом се влиза или се спи за първи път на нарастваща Луна (това е периодът, в който Луната е невидима първоначално и расте в продължение на 2 седмици приблизително), но най-добре на Новолуние.
23. Най-добре се чисти на намаляваща Луна или в периода от Пълнолуние към "изчезване" на Луната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар