Вечната игра на Том и Джери

©Bissera Videnova


-->
Гун Си Фа Цай е поздравлението за щастие и просперитет при настъпването на Празника на пролетта или както ние я наричаме Китайската нова година. Чества се на второто новолуние след зимното слънцестоене или на 24 срещу 25 януари.
А бебето, родено на 3-ти февруари ще е Земен Глиган, защото трябва да е изчакало до ранните часове на 4-ти февруари, за да е Метален Плъх.

Защо след зимното слънцестоене? Защото, както и според стария български календар, Игнажден е денят на нищото. Тогава Ин е достигнал своята най-ниска точка, пределът преди повратния момент на енергетиката. Ян още не се е зародил (млада Бога – годината, а после по съвместителство и Иисус). Трябва време. Времето на мръсните, погани дни и първото прекадяване на Игнажден според езическия обичай и християнската религия едновременно. Времето, в което оставяме непрестанния брътвеж в главите ни да се утаи. Времето на зараждащата се нова енергетика, един малък Голям взрив, който ще определи тона на следващата година и ще набере нова сила. Това е небесният късмет. Именно в този момент се е родила енергетиката на годината на Металния, Белия или най-добре Златния Плъх.
Защо на Новолуние? Всяка енергетика би трябвало да стартира на Нарастваща Луна или моментът, в който Луната също е нищо и започва да расте. Само че при Луната това е много бързо и тя помага за натрупването на енергията и започването на нови проекти. Това е моментът на осъществяването или човешкият късмет. Луната се явява защитна бариера на човека. Тя управлява физическото проявление на Земята.
Защо Фън Шуй? Според китайския слънчев календар (тук има разминаване с българския, заради климатичните особености и техните Малки студове според селскостопанския им календар са по времето на наш Голям Сечко, а Големите им студове или снегове са през декември, докато нашият декември е просто Студен) Новата година започва с Установяването на пролетта или повишената слънчева активност независимо дали е студено или не. Знаете, че февруарското слънце и при нас е нахално и напористо като полюция на тийнейджър. Енергията се пробужда, набира сили, кокичетата, че и минзухарите се показват. Новата вълна от енергия вече се проявява във външното обкръжение и вътре в помещенията. Време е да направим промени и да проследим как се е завъртяла този път. Това е земният късмет.


С Ян-ски Метал върху Ян-ска Вода (стихията на Плъха), Водата ще бъде основна стихия за годината. Силната Вода ще зададе и тона на енергетиката. Това е водата Океан или водата на Големите водопади. Тази вода иска да се излива, да завладява и покорява. Само стабилната и твърда Земя може да я спре (за кратко), докато намери как да си проправи път. Настойчивост и упоритост са основните ключови думи за Вода Ян. Ако знаете или можете да намерите какво представя Водата във вашия хороскоп, ще бъдете с една крачка напред, ако – не – доверете се на интуицията си.  Имате ли силна интуиция, със сигурност Водата като стихия е силна и определяща в картата Ви и Ви дарява с решителност и целеустременост. Водата Ян не строи пясъчни кули, а наема архитект, който да вплътни идеите и строи; не се колебае и подбира най-преките пътеки (оттам идва шорткът), обича компютрите и технологиите. Тя е ласкава и спокойна и ще Ви изцели, ще Ви нахрани ако сте гладни, че и да не сте. И задължително ще Ви сипе питие. (Също като Девата в Астрологията зародила се в Междуречието с тази разлика, че Девата няма да Ви сипе питие защото е вредно и защото е стисната.) Има брилянтен и аналитичен ум защото може бързо да обработва големи масиви от информация. Случва се и да действа импулсивно. Ако енергетиката ѝ не е във висока фаза и не е достатъчно чиста, Водата е агресивна и деспотична; лъже прекрасно и умее да поставя капани. С Водата често се асоциират мафията, сенчестия бизнес и криминалните прояви.
В позитивното си проявление Водата управлява с мъдрост и сърце. 
Сигурна съм, че пак има объркване за какво и  за кого става дума.
Ако имате горните проявления в характера и навиците си, много е вероятно Водата като стихия да е силна във Вашата карта и в тази 2020 година може да планирате и осъществите това, което искате.
Ако Водата е слаба във Вашата карта, а имате нужда точно от тази широта на възгледа и/или нещо, което е ново, сега е моментът, сега е времето да се възползвате от възможностите, които дава щедро тази стихия.
Условието е да се преборите сами със страха и да не допускате никакъв теч от депресия. 
В година със силна Вода е съвсем естествено да преобладават заниманията, хобитата и проявленията на Водата като стихия и като елемент. Сигурна се, че ще има и наводнения през пролетта от прекалено силната Вода, която може да бъде спряна само със силна и твърда земя, каквито би трябвало да са бентовете на язовирите. Знаете какво е състоянието на водната мрежа в България сега. Цялата водопроводна инсталация ще страда в дома Ви, ако Вашата Вода не е балансирана. Водата отговаря за бъбреците, всички канали свързани с пикочната система и полови органи, за депресиите, за страха, за прекаляването с химични, наркотични вещества и алкохол.
Говорим за елемент на личността или дневната доминанта.  Спрямо този елемент на Личността, Водата може да бъде за Вас ресурс, пари, власт, приятели, самоизразяване. Също така, както и останалите елементи, тя може да бъде полезна или неполезна – като стихия. Като елемент също – важно е да знаете дали сте жадни или се давите. Има достатъчно калкулатори из нет-а. Слагала съм линкове в предишни статии. А и винаги може да ме попитате как да продължите със самоанализа.
Образът, който се свърза с тази година на Металния Плъх е голям меч (да кажем като този на крал Артур) или големи буци желязна руда, които потъват в студена вода и я правят още по-силна. Ян-ският Метал е на оръжията, борбите, съперничествата. Ще дрънчат и саби тази година, но по-скоро само ще дрънчат, т.е. надали ще се стигне до глобален конфликт. 
Препоръки на ниво емоции и работа със себе си.
·      Не позволявайте да Ви обзема страх в каквато и ситуация да се намирате. Разделяйте проблема на малки части и ги решавайте една по една;
·      Металът Ян е справедлив, но когато се изтощава докато засилва Водата, може и да загуби търпение; бройте до колкото можете и каквото ви попадне, докато премине гневът;
·      Проверявайте фактите и документите особено ако са важни, може да се е скрило нещо някъде или да Ви е убягнало от погледа;
·      Засилвайте елемента и стихията Огън по всички начини, които са достъпни – това изключва пожарите, разбира се. Ако имате близки, роднини, приятели, колеги, които имат силен Огън, общувайте по-често и по-ползотворно с тях – те имат естествен магнетизъм и привличат всички молци, комари и други насекоми (като крушките); търсете и гонете Слънцето по екватора или тропиците или там, където спи; извършвайте огнени дейности или хобита – готвене, активни и бързи танци,  рекламните и продуцентски дейности също са огнени; палете свещи и камини внимателно с предохранителните мерки, които им се полагат и най-вече - смейте се при всеки повод, гледайте смешни неща – така естествено се акумулира оптимизъм, радост и вяра в живота; обичайте – тогава Огънят топли, а не гори.
·      При комбинацията от Метал и Вода се получава символичната звезда на Прасковения цвят или на романтичните отношения, така че годината ще е наситена със секс, привличане и изневери; Плъхът увлича, не че не иска да е верен, но някак неусетно ще повлече със себе си по податливите на разнообразие - в тази година Дракон, Маймуна и Бик;
·      Внимавайте с дейностите на Вода, под Вода и с Вода. В тази година не мислете, че може да я покорите. Планирайте внимателно пътувания, съобразете се с приливи, отливи, урагани, сезони, както и не се ядосвайте ако има проблеми с водопровода, защото ще има много проблеми. Водата обича изявата, а не непрекъснато да тече в улеи и тръби, както и да бъде контролирана и ограничавана;
·      Развивайте умствените си способности, творческите си качества, събирайте информация, която ще е в изобилие (вярна и невярна); задълбочете анализа и академичното мислене и писане; доверете се на интуицията си;


Погледнете през прозорците си. Какво виждате от вътрешността на стаята, от легнало и седнало положение и ако отваряте тези прозорци или врати какво се вижда ако се надвесите. Клони на дървета, кранове, строежи, изсъхнали дървета, магистрали, гробища, боклук, електропреносни кабели, ъгли на сгради, покриви – всяко едно от изброените може да създаде проблем ако в помещението, от което се виждат, са се настанили вредни звезди. И за да не рискувате и дори, когато нищо не разбирате от Фън Шуй, най-добре ще е изобщо да нямате такива гледки. 
Чистете при всеки удобен случай. Така дори неблагоприятната енергия няма да има много шансове да се прояви, защото ще е чисто.
Не дръжте стари и развалени неща ако нямате намерение да ги ползвате и поправите/реставрирате. Само ако можехте да допуснете до каква степен старите вещи, както и разхвърляните пространства изтощават жизнената Ви енергия, нямаше да поддържате нито за минута творческия безпорядък. Китайците оприличават праха под и по мебелите като хиляди злонамерени малки духчета. От здравословна гледна точка това е въздухът, който дишате. Все едно да пиете вода пълна с боклуци или да се храните с ястие посипано с пясък, да кажем. 
Третото условие за проявление на негативна енергия във Вашия дом, респективно и във Вашия живот е да бъдат открити неблагоприятни времеви показатели във Вашата карта. Така че ако нямате намерение да се задълбочавате или да давате пари за консултации, просто чистете, подреждайте, поправяйте, работете върху себе си, поставяйте си цели, които да следвате неотклонно, бъдете благодарни, признателни, мили и любящи, помагайте и приемайте помощ, грижете се за здравето си, за родителите си, за интересите на децата, за себе си! И знаете, предполагам всички предписания за добър и смислен живот + Не ходете на врачки, не слушайте нискочестотна музика, не клюкарствайте, не прецаквайте ближния, не оставяйте днешната работа за утре, както и на колегата да я свърши вместо Вас; бъдете честни със себе си и още повече с другите, не крийте храна в хладилника от гладни приятели и т.н. Тогава със сигурност, гарантирам, че няма да имате никаква нужда да знаете дали Меркурий е ретрограден и дали е година на Белия Плъх и какво трябва да облечете в негова чест за Банго Васил. 
Това знание  е все пак за Императори и Кралици и Ви е нужно само ако искате да се развивате и да постигате цели, които няма да засегнат интересите на други хора или поне не непосредствено.

Вашият дом има вече натална карта също както при западната астрология човекът с раждането си има такава. Това, което ме вълнува от години е дали пространството, което обитавам е чакало точно мен, за да се погрижа за него и то да ми се отблагодари със защита, чувство за сигурност и принадлежност, място за зареждане, подготовка и възстановяване във всички области, в които са приложими изброените. Новият дом или квартира е като човек, с когото сега се запознавате и постепенно трябва да опознаете добрите и лошите му страни. Да го изслушате като приятел какво не му е наред и да прецените това вярно ли е?! Това се преценява най-лесно, защото това, от което страда Вашето пространство е същото, от което страдате и Вие. Ако се гордеете с нещо и той домът или тя (може и да е апартамента) се гордеят с Вас. Да кажем, че често Ви горят крушките и то все на едно и също място. Трябва да проверите сектора, в който горят какво представя и определено и вие изпушвате от стрес и напрежение. Ако имате проблеми с ключалките, телефоните и изобщо техниката, трябва да сте сигурни, че юридическите или военните или църковните Ви дела с в ред. И т.н. 
Вашият дом има вече рождена карта. Следващата стъпка е да разберем дали си подхождате. Дали той (може и да е тя, но за по-голяма яснота продължаваме с мъжкия род) може да обслужи Вашите интереси; дали в него е заложена кариерата на нАучен сътрудник, която Вие тайно се надявате да постигнете някой ден. За кариерата за чалга певица ако пита някой, ще кажа, че в Астрологията има един постулат: картите на месаря и хирурга са еднакви, както и на банкера и касиерката. Т.е. всичко зависи от личната Ви честота на намерение и осъществяване.
Да премем, че вече сме се сприятелили с нашия дом или той ни е като родител, защото там сме се родили и го познаваме. Познаваме нервните му изблици, както и ласкавата му топлина и всичко свързано с него и в един момент той е различен. Няма как да гледа по чуждо, защото е неподвижен, но имаме смътното усещане, че нещо не е наред, че ни изневерява. Да, освен неговите постоянни качества и недостатъци, годишните промени му влияят и някъде засилват, а другаде - отслабват присъщите му параметри. Също като при хората ние искаме да разберем коя звезда как точно му влияе, защото! нали това е нашата външна обвивка, по-твърдата ни кожа. 

Вечната игра на Том и Джери - защото в ежедневието си непрекъснато сменяме ролите на мишката и котката в стремежа си да надхитрим съдбата си или да я контролираме.

Следва продължение…

Няма коментари:

Публикуване на коментар