Там, където живея



Мястото, което обитавате може да ви подкрепя, да е неутрално или да ви вреди.
Някои пространства, както и някои хора могат да бъдат енергийни "вампири".
Концепцията за Фън Шуй е да накара пространството да бъде ваш съюзник, приятел.

Вече сте избрали жилище/офис или по-скоро то  ви е избрало, защото чрез вас и само чрез вас ще може да реализира потенциала, който се съдържа на това места. Няма грешки - всеки се намира винаги на точното място. Проблемът е с времето - дали не е подранил или закъснял, защото ситуациите се променят непрекъснато. Ако се замислите повече, първоначално ще се разбунтувате срещу явната "несправедливост" на Вселената да бъдете "употребени" за целите на неодушевени места и предмети, които трябва да се проявят чрез вас. НО! На "второ четене", ще разберете, че можете да бъдете в синхрон със себе си, с късмета си и с окръжаващата среда, именно ако се "съгласите" или "договорите" да проявите това, което се иска от вас. Обикновено това мечтата, за която никога не остава време по една или друга "обективни" причини. Кавичките за обективни са заради убеждението ви, че е така. Най-често просто не достига кураж да се тръгне по нов път.


Какво означава вреда?
 -пространството ангажира вниманието ви със себе си и по този начин да нямате сили и време да се занимавате със собственото си развитие, работата си, семейството, приятелите и т.н. Жилищата също като хората имат характер и някои от тях са изключително претенциозни, т.е. изискват много грижи;
- предишни обитатели и/или ситуации да са оставили отпечатък на вашето новопридобито място: всеки е забелязвал, когато влезе в помещение, в което току-що е имало скандал или спор как може да се "реже" сгъстения въздух;
- най-често явната вреда се проявява чрез симптомите: течове, мухъл, проблеми с ел. инсталацията; проблеми с ключалките и заключващите устройства; проблеми с комуникациите - телефони, нет, ТВ; проблеми с растенията и домашните любимци, върху които първо се отразява всякакво неблагоприятно въздействие;
- субективното усещане за хаос, "попадане в капан" или "парализиране на личността", са сигурни признаци, че балансът липсва в този момент от живота;

Връзката с вашето пространство - дом, работно място или място за почивка се изгражда постепенно - по същият начин, по който изграждате връзка с приятел. Има компромиси, които сте склонни да направите и  изисквания, които очаквате да бъдат удовлетворени. Смисълът на Фън Шуй е да "ви помири" с вашето жилище, защото или вие ясно и категорично не сте предявили вашите искания към него или просто не разбирате "езика", на който то ви говори. Фън Шуй отива и по-далече - осигурява защитата и сигурността, за която копнеете. Подкрепя целите на всяко човешко същество за оптималната му реализация - това е ползата.


Неутралността
Има хора, които предпочитат сами да се грижат за всичко. Сами - но не в смисъла на поемане на отговорност за собствените действия и думи, а като изстраданото знание на жертвата, която вика Неволята. След един определен момент в живота на такива хора, те не се доверяват никому и вършат повечето неща на инат. По правило те отричат факта, че имат късмет, защото представата им за късмет е за получаване, за не-вършене и стоически преживяват живота на отрудена мравка без право на почивка. Наблюдава се при път на живота 4 и/или проявление на друга силна 4 - ка, която може да е редуцирано 13, 22 или 31. Често се случва такива индивиди да живеят в жилище с този номер. Единственият начин, по който може да им се помогне е да бъдат "помирени" с окръжаващата ги среда или съдбата им. За тях балансът би се изразявал в отсъствието на всякакъв вид емоция, която да ги разклаща. Резултатът и постигането се явяват ключови фактори за тях.


Вампиризмът 
Според радиестезията (която не е Фън Шуй) има места, на които не се препоръчва застрояване. В съвременния свят малко са предприемачите, които биха могли да бъдат разколебани в намеренията си заради енергийна несъвместимост на проекта и терена. И в повечето случаи се строи въпреки всички знаци, които са били индикатор за проблеми - проблеми, които се проявяват от самото начало, защото само по себе си това място е енергиен "смукач".
Другите пространства, които се проявяват като енергийно източващи обикновено са просто не-почистени от емоционалния и ментален отпечатък на предишни обитатели (известни са като призраци или духове и сабили повода за написването и изчитането на много литература). Затова е важно да знаете историята на мястото, колкото се може по-назад във времето. Историята на предишни обитатели е най-сигурният лакмус как дадено място най-общо се отразява на живеещите там - успешни ли са, усмихнати, здрави, има ли деца, имат ли работа, възрастните хора самотни ли са, поддържа ли се и т.н. Важно е да се проследи развитието им - преди, по време и след пребиваването на конкретно място, както и какви са причините за напускането - развитие или деградация/фалит. 
Като изключим местата, на които не може да се строи, всеки друг ""вампиризъм" на пространство е плод на Човешки фактор - емоция, мисъл намерение за вреда, защото в тази Вселена никоя от разумните сили не вреди, а се стреми да живее в баланс и хармония, което не винаги означава "цветя и рози", особено според цивилизационните представи за консумиране и благоденствие. Или - вие може да сте на точното място и в точното време, но да не получавате това, което искате. Фън Шуй може да подобри ситуацията, както и да разбере причините, които са довели до дисбаланса между вас, вашите желания и усещането ви за просперитет.
Вашето място и отношението към него е липсващото парче в хармонията, която търсите. Това, което творите на Земята и това, което ви е отсъдено от Небето. Вие сте по средата и трябва да ги свържете.